NB! Reglene for innreise til Norge har forandret seg en rekke ganger under pandemien. Informasjonen i denne artikkelen prøver å gi et mest mulig rettvisende bilde per 26. januar 2022 – men sjekk alltid informasjonen på enten helsenorge.no eller entrynorway.no før du reiser.

Per januar 2022 er det heldigvis mulig for de aller fleste å reise til Norge på en relativt uproblematisk måte. Tilgjengelige flyruter, og andre reisealternativer, er kanskje ikke helt tilbake på samme nivå som før pandemien, men de formelle reiserestriksjonene er mer begrensede enn før.

Utgangspunktet: alle kan reise inn i Norge

Gjennom pandemien har Norge operert med forskjellige regelsett når det gjelder innreise til Norge. I perioder var grensen mer eller mindre helt stengt, også for reisende fra naboland som Sverige og Danmark. Enkelte yrkesgrupper, som for eksempel lastebilsjåfører, har fått unntak fra de generelle reglene.

Per januar 2022 er situasjonen imidlertid at alle reisende kan komme til Norge. Vanlige regler for innreise, som eventuelle visum etc., gjelder selvfølgelig fortsatt.

Registrering og test før ankomst

Hovedregelen ved innreise er at alle skal registrere seg digitalt på entrynorway.no i løpet av de siste 72 timene før innreisen finner sted. Det finnes noen unntak fra denne regelen, men de er relativt begrensede. De mest relevante for privatpersoner er at barn under 16 år, og personer med innvilget sperret («hemmelig») adresse, ikke trenger å registrere seg.

I tillegg er hovedregelen at alle innreisende må ha attest på negativ test gjennomført innenfor de siste 24 timene før ankomst. Denne regelen har likevel flere store unntak, og det aller viktigste er unntaket for fullvaksinerte. Personer med et gyldig koronasertifikat må ikke gjennomføre test eller vise attest. Legg merke til at testen kan være enten PCR eller antigen hurtigtest, det betyr at du ikke trenger å betale for en mer kostbar rask PCR-test – hvis du i det hele tatt trenger å ta en test.

Testing ved grensen

NB! Det foreligger per slutten av januar 2022 flere forslag om å sløyfe testing ved innreise, og det er ikke usannsynlig at dette regelverket vil endres i løpet av kort tid.

I utgangspunktet skal alle som reiser inn i Norge testes ved grensen. Denne testen gjennomføres da som en antigen hurtigtest, slik at du venter ved teststasjonen før du reiser videre. I noen tilfeller vil det også være mulig å ta testen innen 24 timer, ved en teststasjon eller som hjemmetest. Det gis unntak for barn under 16 år, hvis det er «uforholdsmessig krevende» å gjennomføre testen. Ved positiv test gjelder egne regler om isolasjon og PCR-test.

Ingen innreisekarantene

Reglene for karantene i forbindelse med innreise ble endret fra og med natt til den 26. januar 2022. Det betyr at ingen innreisende trenger å være i karantene ved ankomst til Norge, uansett avreiseland, vaksinasjonsstatus eller smittenivå i området du reiser fra eller gjennom. Denne regelendringen vil uten tvil gjøre innreise til Norge mye enklere for de som ikke kan vise opp et gyldig koronasertifikat.