Ole Einar Bjørndalen omtales noen ganger som «Kongen av skiskyting», og denne tittelen er vel fortjent. Bjørndalen har fullstendig dominert både norsk og internasjonal skiskyting i lange perioder, og antall medaljer, verdenscupseire og pallplasseringer i andre mesterskap er imponerende. I 2022 har Bjørndalen lagt skiene på hylla for godt, i hvert fall når det gjelder konkurranser på elitenivå.

Bakgrunn, oppvekst og prestasjoner som junior

Ole Einar Bjørndalen er født i Drammen den 27. Januar 1974, og vokste opp i Modum kommune i det som da var Buskerud fylke. Allerede i 1992, altså når han var 18 år gammel, vant han sin første medalje i et internasjonalt mesterskap. Det var en bronsemedalje i junior-VM i Canmore i Canada som markerte starten på Bjørndalens imponerende prestasjoner i VM, OL og andre mesterskap.

Bjørndalen tok videregående skole ved Norges Toppidrettsgymnas i Geilo i perioden 1990 til 1993. Han var fortsatt elev der da han vant tre øvelser i junior-VM 1992, som fant sted i Ruhpolding i Tyskland.

Peter Porai-Koshits, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Egenskaper og karriere som senior

Til å begynne med er det greit å få et bilde av hvor lang karrieren til Ole Einar Bjørndalen egentlig var. Han vant som nevnt sin første store internasjonale konkurranse som 18-åring i 1992, og det var først i april 2018 som han la opp som skiskytter på elitenivå. Det betyr at karrieren varte i omtrent 26 år, hvis vi begrenser oss til perioden mellom disse to årstallene. Det er en imponerende lang tid, uansett idrett.

Skiskyting har selvfølgelig mange fellesnevnere med «vanlig» langrenn, selv om skiskyting inneholder noen helt unike faktorer når det gjelder både selve skytingen og disponering av innsats gjennom øvelsen. I den forbindelse har Bjørndalen prestert over middels når det gjelder å faktisk gå raskt på ski, og han vant også et renn i verdenscupen i langrenn i 2006. Å være en rask skiløper er selvfølgelig også et godt utgangspunkt når det gjelder å prestere på topp over en lang karriere innen skiskyting, der reduserte prestasjoner i skisporet er det mest kritiske som skjer når du blir eldre. Det kan da være noe av forklaringen bak at Bjørndalen var hele 44 år gammel når han la opp.

Götz A. Primke from Muenchen, Germany, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Noen utvalgte prestasjoner

Det er ikke enkelt å oppsummere Ole Einar Bjørndalens prestasjoner på en kortfattet måte, da han har en ekstremt lang og imponerende merittliste. For eksempel har han 13 medaljer fra OL, bare to medaljer bak en annen nordmann – Marit Bjørgen. Gjennom karrieren har Bjørndalen vunnet verdenscupen i skiskyting seks ganger, og dessuten var han blant de tre beste i verdenscupen sammenlagt hele 13 sesonger på rad. Det vitner om en fantastisk stabilitet og kontinuitet, og dessuten en evne til å unngå skader og andre problemer.

Til sammen har Bjørndalen også hele 58 medaljer fra VM og OL, og 28 av dem er gull. Som en kuriositet har han også tre medaljer fra det ikke veldig kjente verdensmesterskapet i sommerskiskyting. Dessuten har Bjørndalen rukket å være medlem av Den internasjonale olympiske komité, også et imponerende komplement til en fantastisk karriere som utøver.