Som nordmann er det ikke alltid enkelt å vite hva Norge egentlig er kjent for i omverden. Kanskje er det fortsatt OL i Lillehammer som dominerer verdens bilde av Norge, eller er det kanskje bare olje, gass og klingende mynt som er «typisk norsk»? Du vil selvfølgelig få vidt forskjellige svar i ulike deler av verden, men heldigvis er bildet av Norge mer balansert – vi er ikke bare kjent som oljelandet der alle er født med ski på beina.

Fantastisk natur – nordlys, fjorder og fjell

Norsk natur er fantastisk, mange turister kommer til Norge for å oppleve den imponerende naturen rundt om i landet. Til å begynne med er det lett å glemme at Norge er et land med lav befolkningstetthet, og den urørte naturen vil være særlig imponerende for turister fra de globale storbyene.

Noen blir kanskje skuffet over at det ikke er noen isbjørner i gatene (med unntak av i Longyearbyen), men de norske fjordene og fjellene vil imponere alle. Dessuten er det mange rundt om i verden som kjenner til både midnattssol og nordlys, og vi må ikke glemme valer, rein og moskus – et helt unikt dyreliv.

Olje og gass – verdens dyreste land?

Norge er definitivt ikke verdens dyreste land å verken besøke eller bosette seg i, men selvfølgelig heller ikke blant de rimeligste. I noen undersøkelser utmerker seg Norge som et av de dyreste landene i Europa, men selv det anstrengte boligmarkedet i Oslo kan aldri sammenlignes med for eksempel London.

Olje og gass henger sammen med bildet av Norge som et dyrt land. Det er mange som har hørt om det norske «oljefondet», og det er selvfølgelig mange land som bare kan drømme om å ha det samme økonomiske handlingsrommet. Samtidig har ikke olje og gass et godt rykte med tanke på klimaendringer, og det vil også prege bildet av Norge i noen sammenhenger.

Norsk laks

Norsk oppdrettslaks eksporteres til hele verden, det er mulig å nyte fersk norsk laks i storbyer over hele verden. Oppdrettslaksen kompletterer villfanget fisk, som Norge også er kjent for. Den norske oppdrettsindustrien er fortsatt i vekst, og selskaper som Salmar jobber med ytterligere utbygging lenger ut til havs. Lakseindustrien handler ikke bare om oppdrett av eksklusive råvarer til sushi og andre retter, men også om storskala matproduksjon for å dekke voksende globale behov.

Ski og vintersport

Nei, nordmenn er kanskje ikke født med ski på beina – men det er selvfølgelig mange som forbinder Norge med ski og vintersport. Det er imponerende at et lite land som Norge kan dominere innenfor flere vinteridretter, og jevnlig være helt i toppen når det gjelder for eksempel antall medaljer i Vinter-OL. Det er noe alle nordmenn bør være svært stolte over.