Det er ikke alle som har mulighet til å besøke Norge, og selv for nordmenn kan det være utfordrende å få med seg alle de fantastiske opplevelsene som landet vårt har å by på. Det er både tid og penger som kan være begrensende, men da kan en VR-opplevelse hjelpe deg en god bit på veien. Det blir kanskje ikke akkurat det samme som å faktisk være på Galdhøpiggen, Preikestolen eller Trollveggen – men opplevelsen er mye lettere tilgjengelig. Tilbake i dag, hvem hadde trodd at vi ville bruke VR-teknologi utenfor spilling. Men takket være teknologi kan vi nå få tilgang til og ha opplevelser på nett innen alle felt og alle bransjer – underholdning med Mobilautomaten Bonuskode, medisinsk, og som vi kan se, reiselivsnæringer og mye mye mer.

Utstyr som du trenger

Det er mulig å oppleve VR med relativt enkle midler, for eksempel din egen mobiltelefon kombinert med et enkelt VR-hodesett. Det finnes en rekke slike enkle varianter på markedet, mange til en billig penge. Googles produkter Cardboard og Daydream selges ikke lenger, men det finnes en rekke lignende enkle hodesett som passer til praktisk talt alle mobiler.

Alternativt kan du selvfølgelig investere i et av de av de mer proffe hodesettene, som for eksempel HTC Vive eller Oculus Quest. Disse produktene koster noen tusenlapper, men så åpner de også opp for et helt univers av forskjellige opplevelser i VR.  

Noen utvalgte apper

Visit Norway tilbyr faktisk en egen VR-app, som helt enkelt heter Visit Norway VR. Pass på at appen ikke er oppdatert siden 2016, vær derfor ekstra nøye med å sjekke kompatibilitet. Samtidig er appen gratis, så du kan bare laste den ned og sjekke. I denne appen finner du VR-opplevelser fra for eksempel Geirangerfjorden, Trollstigen, Trollveggen og Ålesund.

Det finnes en rekke forskjellige apper som er tilpasset VR-innhold som skal vises på hodesett fra Oculus, Vive, SteamVR og de andre store VR-aktørene. Det er fortsatt spill og lignende interaktive opplevelser som er i fokus i VR-universet, men det finnes også et bredt utvalg annet innhold. Veer er et eksempel på en app og et nettsamfunn der du finner VR-opplevelser fra alle verdenshjørner – inkludert fra Norge.

VR-opplevelser fra Norge

Det er relativt rimelig og enkelt å lage en VR-opplevelse, du trenger egentlig bare et kamera som kan ta opp video i riktig format. Slike kameraer koster heller ikke en formue, og det er mange amatører som lager VR-opplevelser. Et lite utvalg av det du kan finne på plattformer som Veer er:

  • Flere forskjellige naturopplevelser, Skrøyvstadfossen Mjøsund og Lofoten er bare noen eksempler. I VR kan du få tilgang til denne nydelige naturen på en helt ny måte, fra perspektiver som ellers ikke er mulige. Du kan bevege deg rundt, og følge med på naturen fra et fugleperspektiv.
  • I en VR-opplevelse kan du dessuten oppdage en mengde ulike aktiviteter fra din egen stue. Du kan bli med på en norsk fiskebåt, eller hvorfor ikke oppdage helt nye skiløyper eller alpinbakker.
  • I tillegg kan du oppleve en rekke forskjellige norske byer i VR, noe som også gir deg svært god romfølelse sammenlignet med vanlige bilder, video eller tekst. Det er mye enklere å få overblikk over byer som Oslo, Ålesund eller Bergen når du faktisk beveger deg gjennom byen i VR.

Lag ditt eget VR-innhold

Det finnes VR-kameraer i flere forskjellige prisklasser, fra omtrent 5000 kr og oppover. Det betyr at VR-opptak er innen rekkevidde for mange nordmenn. Det kan være hyggelig å dele dine egne opplevelser i norsk natur med andre VR-entusiaster på nettet. Husk på at en vanlig søndagstur for deg kan være en fantastisk VR-opplevelse for mange andre.