På nett finnes det mange lister med norske matretter, og mange av de domineres av de mest tradisjonsrike norske matrettene – pinnekjøtt, fårikål, rakfisk, ribbe, komle, smalahove og andre lignende klassikere. Det er vel og bra, men er de rettene virkelig noe du ville ha servert til noen som besøker Norge? Smalahove og rakfisk er mest kuriositeter for de aller fleste nordmenn, og din opplevelse av pinnekjøttet er sannsynligvis også farget av tradisjoner og oppvekst. La oss se nærmere på fem litt lettere tilgjengelige retter.

Kjøttkaker med tilbehør

Kjøttkaker, gjerne servert med poteter, brun saus, ertestuing og kanskje tyttebær, er en norsk klassiker. Samtidig er det en rett som de aller fleste turister vil kunne forstå, med tanke på at det finnes varianter av kjøttkaker eller kjøttboller i nesten alle land. Retten kan dessuten tilpasses i det uendelige med forskjellige tilbehør. Kjøttkaker er et klassisk, men definitivt ikke kjedelig, valg.

Laks – i mange forskjellige former 

Norge er kjent for god fisk og en omfattende lakseproduksjon. Derfor er det også svært god tilgang på fersk laks i Norge, og det er mulig å lage et bredt utvalg retter med laks. Enkle varianter som røkt eller gravet laks passer til både frokost, lunsj og middag. Dessuten er det svært enkelt å tillage laks i ovn, panne eller på grillen. Laks trekkes ofte frem som et barnevennlig alternativ, hvorfor ikke prøve laks med pasta? Dessuten må vi ikke glemme sushi, nordmenn spiser utrolig mye sushi. Det finnes noen svært gode sushirestauranter i de store norske byene, og et godt utvalg enkel sushi rundt omkring i landet.

Fiskesuppe

En regnfull kald høstdag er det ekstra godt med fiskesuppe, men denne retten kan selvfølgelig serveres hver dag.

Fiskesuppe er kanskje ikke den mest utpreget norske retten på listen, men fiskesuppe er også en god introduksjon til de mange andre norske fiskerettene. Fiskepudding, fiskekaker, fiskeburger og lutefisk – listen er lang.   

Oster – mye mer enn brunost

Norge er kjent for både ostehøvelen og brunost, men det finnes en rekke andre flotte oster fra Norge. Derfor kan du enkelt lage ett komplett ostefat med bare norske oster. Jarlsberg er selvfølgelig en enkel klassiker, som også passer fint på brødskiven. Blåmuggosten Kraftkar er bare et eksempel fra det svært brede utvalget lokalproduserte norske oster. I tillegg er det selvfølgelig viktig å huske på at brunost ikke bare er den klassiske Gudbrandsdalsosten, det finnes utrolig mange varianter av denne ostetypen.

Vafler og lefser

Vafler og lefser er to klassiske norske desserter. Vafler er selvfølgelig kjent i mange former også langt utenfor Norges grenser, men lefser er relativt unikt. Å servere vafler med brunost er likevel noe du neppe finner noe annet sted, så det kan være en morsom vri hvis du vil servere noe som virkelig er en unikt norsk vaffel. Lefser kan varieres i det uendelige, og da ikke bare som dessert.

Den typiske Vestlandslefsen, med sukker og kanel, er nydelig som både et lite mellommåltid eller til kaffen. Derfor er vafler eller lefser også en utmerket avslutning på et godt norsk måltid.