Vi elsker sport her i Norge! Vi liker å se dem på TV, satse på dem med Betsson, diskutere dem og til og med øve på dem hvis vi kan. Det betyr egentlig at Norge ikke har tallene på sin side når det gjelder å utmerke seg innen internasjonal idrett, men på noen måte klarer vi likevel å både ta gullmedaljer i OL, vinne VM i flere idretter og dessuten være på toppen av mange rankinglister. I tillegg er norske utøvere på topp innen vidt forskjellige idretter, og det er definitivt ikke bare ski det dreier seg om. Vi ser nærmere på fem på topp, og noen flere i tillegg.

Karsten Warholm

Karsten Warholm stakk av med førsteplassen i VGs jurykåring av de største norske idrettsheltene i 2021. Warholm slo til med den fantastiske tiden 45,94 på 400 meter hekk, noe som dessuten var den andre verdensrekorden i løpet av sommeren. Warholm hadde allerede satt en ny verdensrekord på Bislett med 46,70 – likevel prestere han altså å være den første utøveren under 46 sekunder kort tid senere. 

filip bossuyt from Kortrijk, Belgium, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Jakob Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen har etablert seg som den ledende av Ingebrigtsen-brødrene, og husk på at Jakob fortsatt også bare er 21 år gammel. På 1500 meter under OL leverte Jakob Ingebrigtsen like godt en tid på 3.28,32, som både var ny olympisk rekord og europarekord. Dessuten knuste han Timothy Cheruiyot, en flott bedrift med tanke på at det var det 13. forsøket. I tillegg hadde Jakob tid til både europarekord på 5000 meter, og EM-gull på distansene 1500 meter og 3000 meter innendørs. Glemte vi også europamester i terrengløp?

Magnus Karlsen

Vi legger vekk den evige diskusjonen om hvorvidt sjakk er en «ordentlig» idrett, og så tenker vi heller på at Magnus Carlsen har vært verdens beste sjakkspiller i 12 år. Jan Nepomnjasjtsjij var sjanseløs mot nordmannen i oppgjøret i 2021, og det er nå mange som sammenligner Karlsen med legenden Garry Kasparov. Spørsmålet er hvor lenge Karlsen kan være på topp, med tanke på at sjakk er en idrett der fysisk alder ikke nødvendigvis er avgjørende.

Владимир Барский / Vladimir Barskij, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Erling Braut Haaland

Norsk fotball på landslagsnivå er vanligvis en relativt medioker affære, men Braut Haaland har virkelig markert seg i Borussia Dortmund. I løpet av 43 klubbkamper i 2021 presterte nordmannen å score hele 43 mål, et imponerende resultat. Dessuten er han best når det gjelder, og scoret to mål i cupfinalekampen mot RB Leipzig. I tillegg ble han toppscorer i 20/21-sesongen av Champions League, med 10 mål. Som om det ikke var nok, er han både den yngste og raskeste når det gjelder å komme seg til 50 mål i Bundesliga.

Viktor Hovland

Flere nordmenn har prestert godt på golfbanene, og Viktor Hovland viderefører denne tradisjonen. Hovland varmet opp med noen andre- og tredjeplasser, før han slo til med seier i PGA-touren i Mexico. Etter det tok han også en seier på Bahamas, og ble den første nordmannen som vant en konkurranse i europatouren. En syvendeplass på verdensrankingen er ikke dårlig.

Men hva med ski? Johaug, Eckhoff og Klæbo

Det er helt sikkert mange som lurer på hvor skistjernene ble av på denne listen, med tanke på at Norge i februar 2022 forhåpentligvis skal hente en gedigen samling medaljer i Beijing. Ikke fortvil, både Johaug, Eckhoff og Klæbo er selvfølgelig på toppnivå, men konkurransen i norsk toppidrett er tøff. Det er egentlig et luksusproblem, og et tegn på hvor godt norske utøvere faktisk presterer internasjonalt.